Warsztaty zdrowego gotowania „W Zielonej Krainie”
W kształtowaniu postawy prozdrowotnej dzieci i młodzieży ideałem jest gdy zdobywana wiedza może być bezpośrednio wykorzystywana w praktyce. I tak właśnie było podczas warsztatów zdrowego gotowania dla uczniów klas IV, które odbyły się 19 i 20 grudnia 2018 r.
Zajęcia były poprzedzone opanowaniem teoretycznej wiedzy podczas lekcji przyrody dotyczącej funkcjonowania układu pokarmowego , składników pokarmowych i ich rolą dla organizmu. Warsztaty były poprowadzone przez wykwalifikowane Panie dietetyk: Marlenę Jodełko i Agatę Laskowską. Panie zachęcały dzieci do spożywania zdrowych produktów, zwłaszcza świeżych warzyw i owoców, nasion, kiełków. Miała też miejsce dyskusja na temat zdrowego odżywiania i jak najczęstszego zastępowania produktów przetworzonych zdrowymi produktami roślinnymi. Najbardziej emocjonujące było samodzielne przygotowywanie zdrowych sałatek ze świeżych warzyw i owoców, koktajlu „Zielona energia” czy słodkich czekoladowych pralinek, bez cukru, mąki i tłuszczu, a następnie wspólna ich degustacja.
Wszyscy potwierdzili, iż nie spodziewali się tak wspaniałego smaku przygotowywanych potraw i efektu wizualnego zachęcającego do ich spożywania.
To było fajna wspólna zabawa i równocześnie nauka o jakże ważnym przesłaniu – naszym zdrowiu.
Dziękujemy wszystkim nauczycielom, którzy sprawowali opiekę i umożliwili przeprowadzenie warsztatów w ramach ich zajęć.
Nina Chilimoniuk, n-l przyrody
Wychowawcy klas IV